ITT MI, azaz Önök a fontosak

Mi a szokásos forgatókönyv?
A válási szándék megfogalmazásakor szeretnénk a jó viszonyt megtartani. Törekszünk erre, mégis elragadnak az érzelmeink, szó szót követ, mindenki hozzátesz egy kicsit és a végén az egész rémálmot kitörölnénk az életünkből. “Bár soha ne találkoztunk volna!” Haragszunk, csalódottak vagyunk. Még az is megeshet, amit egy riportban olvastam, az apuka nem tartotta a kapcsolatot a gyermekével, mert szégyellte magát a válás miatt.

Hogyan tud segíteni a válási mediáció a jó kapcsolat megtartásában/visszaállításában?
A rövid válasz: az jogi kérdések megbeszélése az érzelmek kezelésével és feldolgozásának segítésével történik.
A párok gyakran pozíciókkal érkeznek hozzánk. Úgy érzik a másik ártani akar nekik, előítéleteik vannak. A mediátor egyik feladata a képessé tevés: arra, hogy leüljenek beszélni egymással, meghallgassák és megértsék egymás álláspontját, hogy mi vezérli a másikat. Képesek legyenek a jövőre vonatkozó megállapodásokat hozni. Ez az, amit nem lehet otthon végigvinni. A szakember, mint konfliktuskezelő tudja előrevinni a beszélgetést.
Mi a végeredmény? Javul a kapcsolat, olyan megállapodás születik, ami a bíróság előtt is elfogadható lesz és az érzelmek kezelése miatt a párok gyorsabban feldolgozzák a veszteségüket és tudnak továbblépni. Képesek lesznek megbékélve gondolkodni, beszélni egymással.

Ha szerinted is megéri a második forgatókönyv, akkor keress bizalommal: