ITT MI, azaz Önök a fontosak

Ismeritek a frappáns mondást? “Az úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött.” Ezt a helyzetet nézzük meg fordítva: tudunk-e egy provokációra nem válaszolni.

Valakinek az undoksága, vádaskodása kihozhatja belőlünk a gondolkodás nélküli reagálást. Felvesszük a felénk nyújtott bokszkesztyűt és indul a mérkőzés. Aztán a kapott és adott pofonok közben eszünkbe jut, hogy miért is csinálom én ezt, bele se kellett volna kezdeni az egészbe. Például kifejezetten ajánlott szabadon hagyni a ringet, amikor olyan bűn ellen kellene megvédeni magunkat, amit soha nem követtünk el.

Válási mediáció során sokszor találkozunk azzal, hogy a házastárs vagy valamelyik családtag -ismerve a másik gyenge pontját- konfliktust kezdeményez. Az álkedveskedés vagy a bajkeresés mögött a harcolás szándéka áll, nem a probléma megoldása.

Tudd, hogy a harchoz legalább két ember kell, az abbahagyásához egy is elég. Ahhoz kilépjünk ebből a helyzetből, jó megoldás lehet szakemberhez fordulni. A mediátor a vitás pontokat konstruktívan, előrevivő módon segíti megoldani.

Keress bizalommal: