ITT MI, azaz Önök a fontosak

Ugye sokszor kívánjuk, hogy a süssön már a nap, akkor jöjjön a busz amikor a megállóba értünk, normális legyen a szomszéd, a párunkat ne zaklassa a volt felesége, tegyen valamit a másik is a gyerekünkért. Aztán állunk az esőben és várjuk a buszt, mert nincs ráhatásunk, mint oly sok dologra az életünkben.

Mire van ráhatásunk?
Például a viselkedésünkre, a hozzáállásunkra, a céljaikra, a szavainkra.
Ugyanakkor nem tudjuk kontrollálni mások gondolatát, egyes testi adottságainkat, az idő múlását stb.

Például párkapcsolati konfliktus kapcsán arról panaszkodni, hogy a párunk alacsony és ez mennyire zavar minket, nem szerencsés. Hiszen a felnőttek nem nőnek magasabbra (még kívánságunk szerint sem) és feltételezhetően megismerkedésünkkor is hasonló volt a helyzet. Tehát nincs hatásunk a probléma megoldására. Természetesen ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a magassággal vagy inkább mással van a baj.

Sok mozaikcsalád életét befolyásolja a korábbi házastárs viselkedése. Tönkre teheti a megtervezett hétvégi programot, ha “elfelejti” a kapcsolattartásra elvinni a gyermeket, ha beszólogat az új társnak a gyerekek átvételekor. Van, ahol a folyamatos bosszúállás, rendőrségi/gyámhivatali feljelentések okoznak kimerültséget az új párkapcsolatban. Mire van ráhatásunk? Jó esetben leülhetünk a volt párunkkal beszélni és békésebb légkört kialakítani vagy az új párunkkal kimondjuk, hogy ez nehéz helyzet és konkrétan hogyan támogatjuk egymást (pl. ölelés, biztatás, dicséret, elismerés).

Gondolom, sokan ismeritek a mondást: “Istenem, adj nekem türelmet,
Hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni,
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amit tudok,
És bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.”

Mediáció során arról is beszélünk, hogy tudatosítsuk azt, amire van ráhatásunk van és azt is mondjuk ki, hogy mire tudunk csak közvetve hatni. Arról a problémákról beszéljünk, amikben a döntéshozók jelen vannak.

Kívánok mindannyiunknak türelmet, bátorságot és bölcsességet!

Keress bizalommal: