ITT MI, azaz Önök a fontosak

Mit kapsz közvetítői eljárás során?
Az egyéni beszélgetés alkalmával meghallgatást mindenképpen. Amikor elmondod, hogy milyen élethelyzetben vagy meg tudjuk beszélni, hogy TE mit szeretnél elérni. Az egyéni beszélgetés önmagában is nagyon sok segítséget ad, mert mondjuk senkinek se tudjuk kimondani a nehézségeinket, mert kimondva jövünk rá egy-két fontos dologra, mert a téma kapcsán felvetődött kérdések megválaszolása világított rá valamire.

A konfliktusban résztvevő partnerrel történő megbeszéléshez érdemes tudni, hogy a mediáció-e az a módszer, ami a leginkább segíti a nézetkülönbségek feloldását.
Azok találják meg a számításaikat, akik:

1, maguk szeretnének dönteni az ügyükben. A mediátor nem tesz igazságot, nem hoz ítéletet. Egy kongresszuson hallottam az előadótól, hogy “összefésüljük az igazságokat”. Ha meghallgatjuk a mindkét oldalt, akkor megérthetjük, hogy miért döntött, viselkedett úgy, ahogy tette (természetesen) ez nem jelenti, hogy egyet is értünk.
A mediációs megállapodásban foglaltakat azért hajtjuk végre, mert mi alkottuk meg, ahogyan nekünk megfelelő. Vállaljuk a fekelősséget érte.

2, cél a konfliktus feloldása. A kapcsolat javítása vagy korrekt lezárása megnyugvást hoz minden érintettnek. A konfliktus mögött meghúzódó érdekek, szükségletek megbeszélésével a felek kapcsolata, kommunikációja jobb lesz.

3, személyes és jogi kérdéseket is megbeszélünk. A párkapcsolat, a szomszédi viszony, az öröklés, a válás megbeszélése, a gyermekkel történő kapcsolat visszaállítása, a munkatárssal, üzlettársával való nehézség rendezése tartozik ide.

4, kreatív, hosszútávú megoldások kidolgozása. A hagyományos jogi megoldásokon túlmutató megegyezések kigondolására és betartására. Például a különélő szülő minden reggel viheti iskolába a gyereket vagy edzésről elhozhatja. A tartásdíj összegét és ütemezését kidolgozhatjuk a mindenki számára legkedvezőbb módon.

5, diszkréció. Nincsenek tanúk, és a mediátort titoktartási kötelezettséget vállal.

6, gyorsaság. A hagyományos bírósági eljáráshoz képest töredék időt vesz igénybe.

7, költséghatékonyság. Erre vonatkozóan már több számítás is kimutatta a pénzmegtakarítást.

Ha a fenti elvek egyike is fontos a számodra, akkor érdemes nálunk kezdeni. A házasság felbontását Magyarországon csak a bíróságon mondhatják ki, így a mediátori megállapodás birtokában sok időt, idegességet megspóroltok és az újrakezdés lehetőségét előrébb hozzátok. A gyermekek pedig békés viszonyok között hamarabb talpra állnak.

A mediációs eljárás a lehető legtöbb pozitív változást hozza, kevés kockázattal. Ha nem megy másként, bírósághoz fordulni bármikor lehet. Akkor miért ne próbálnád meg a békés utat!

Keress bizalommal: