ITT MI, azaz Önök a fontosak

Gyakori kérdések

Akiknek elege van a vitából, veszekedésből vagy éppen a némaságból. Szeretné a társával közösen rendezni a kapcsolatát, megtartani a döntés jogát és a kommunikáció minőségének javításában várja a közreműködésemet.

Mert jogszabályi kereteken belül az érintettek döntenek az adott problémák győztes-győztes megoldásáról, és a konfliktus érzelmi részét is kezeljük.

A mediáció: gyors, olcsó, diszkrét és hosszútávon is betartható.

mediáció önkéntes. Ahhoz, hogy társa mediátorhoz jöjjön meg kell tudni az elutasítása okát.

Ha nem ismeri ezt az eljárást, akkor érdemes felhívni a figyelmét ezzel foglakozó cikkekre, esetleg ismerősök véleményét megkérdezni.

Ha már nem tudnak beszélni egymással, akkor is tudok segíteni un. sétáló mediáció módszerével. Itt a feleknek nem kell egymással találkozniuk.

Amikor a felek egymás között nem tudják rendezni a nézeteltérésüket.

A konfliktusoknak jól jellemezhető szakaszai vannak. Minden fázisban lehetséges a kommunikáció javítása, viszont az elmérgesedett helyzetek rendezése sokkal több energiát, időt és körülményesebb módszereket igényelnek. Ezért érdemes még a társunkról való elméletgyártás (azt feltételezik egymásról, hogy a másik cselekedeteinek mozgatórugója az ártani akarás) időszaka előtt hozzámfordulni.

A mediáció permegelőző konfliktuskezelési módszer, viszont a bírósági per lezajlása után is érdemes a megmaradt vagy újonnan keletkező részletekről beszélni illetve a házasság megszűnésének érzelmi veszteségét feldolgozni.

Igen.
Én az egyéni beszélgetést fontosnak tartom. Itt tisztázzuk a konfliktus természetét és az egyéni célokat. Már sok esetben az egyéni beszélgetés is segít megérteni a saját felelősségünket és további hozzáállásunkat.

A helyszín olyan bizalmi légkör megteremtésére alkalmas, ahol egy pártatlan szakember a megbeszélés folyamatát segíti. A döntés joga és felelőssége az ügyfeleké. A nehézségek megbeszélése nem a száraz jogszabályok alapján történik, hanem az érzelmek az érdekek, a szükségletek figyelembevételével. Tudjuk, hogy érzelmeink a leglogikusabb gondolkodásban is jelen vannak. Túllépünk a „zéró összegű játszma” (amennyit én nyerni akarok, te annyit fogsz veszíteni) szemléletén, a saját- és a másik érdekének figyelembevételével konszenzust keresésünk, a nyertes-nyertes eredményre törekszünk.

A külvilág felé történő egységes kommunikáció megbeszélése a gyerekek felé, a rokonok, barátok felé ezzel megelőzve a konfliktus továbbterjedését.